Sıtma en çok nerede bulunur?
Afrika, Güneydoğu Asya, Ortadoğu ve Amerika gibi sıcak iklimlerde daha yaygın görülen sıtma, Plasmodium paraziti ile enfekte sivrisineklerin ısırmasıyla bulaşan, titreme, ateş ve terleme ile karakterize bulaşıcı bir hastalıktır.
Sıtmada görülen en sık bulgu nedir?
Tüm sıtma vakalarında ortak semptomlar: yüksek ateş, titreme, titreme ve terleme. Bazı vakalarda bu semptomlara kusma ve ishal eşlik edebilir. Şiddetli vakalarda baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, iştahsızlık ve şiddetli titreme gibi ek semptomlar görülebilir.
Sıtma hastalığı hangi ülkelerde görülür?
Sıtma olan ülkeler ve idari bölgelerSıtma ülkeleriAFGANİSTANAZİRBAYCAN *BANGLADEŞMEKSİKA *MARİTİYAMOZAMBİKİMYANMAR (Burma)NAMİBANEPALNİJERYANICARAGUA28 satır daha
Türkiye’de sıtma var mı?
Ülkemizde geçmişte sıtma yaygın bir hastalık iken, Bakanlığımızın başarılı çalışmaları sayesinde yurt içi sıtma yayılımı sona ermiş olup, şu anda sadece yurt dışında sıtma vakaları bildirilmektedir.
Sıtma olduğunu nasıl anlarsın?
Sıtmanın kuluçka süresi ortalama 7 gündür ve akut ateşli bir hastalıktır. Sıtmanın belirtileri şunlardır: ateş, titreme, baş ağrısı, mide bulantısı ve kusma, kas ağrıları ve yorgunluk, terleme, göğüs ve karın ağrısı, öksürük nöbetleri.
Sıtma tutunca ne yapmalı?
Sıtmanız varsa, önce doktorunuza danışmanız önemlidir. Ancak, evde yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. Bunlar; bol bol dinlenin, sıvı alımınızı artırın, yalnızca doktor tarafından önerilen ateş düşürücüleri kullanın, serin kalın ve uygun bir diyet uygulayın.
Aniden gelen sıtma neden olur?
Sıtma, parazitler sivrisinek ısırığı yoluyla vücudu enfekte ettikten yaklaşık birkaç hafta sonra ortaya çıkabilir. Güçlü bağışıklık sistemine sahip bazı kişilerde herhangi bir semptom olmayabilir, ancak taşıyıcı olabilirler ve hastalığın yayılmasına neden olabilirler.
Sıtma ilerlerse ne olur?
Sıtma atakları, parazitin türüne bağlı olarak farklı aralıklarla görülen şiddetli titremelerle birlikte ateşin yükselmesiyle başlar ve terlemeyle sonlanır. Tanı ve tedavinin geciktiği durumlarda kansızlık ve sarılık gelişebilir. Sıtmaya neden olan bazı parazit türleri, 24 saat içinde tedaviye başlanmazsa ilerleyip ölüme yol açabilir.
Sıtma hangi organları etkiler?
Hastalık ılıman iklimlerde nadir görülse de tropikal ve subtropikal bölgelerde daha yaygındır. Çoğu sıtma paraziti, hastalığı tedavi etmek için kullanılan ilaçlara dirençlidir. Uzun süreli sıtma, karaciğer ve dalağın büyümesine neden olabilir ve bu da sarılık ve kansızlığa yol açabilir.
Sıtmadan korunma yöntemleri nelerdir?
Tavsiye edilen sıtma önleyici ilaçlar %100 koruma sağlamadığından, sivrisinek kontrol önlemleriyle (örneğin böcek kovucu, uzun kollu giysi, uzun pantolon giymek, sivrisineksiz bir alanda uyumak veya tıbbi cibinlik kullanmak) birlikte kullanılmalıdır.
Sıtma tedavisi kaç gün sürer?
Klindamisinle (günde iki kez 10 mg/kg) 7 gün tedavi edin. Kullanıma karşı bir kontrendikasyon yoksa, ek 14 gün boyunca primakin (günde 0,25 mg/kg veya 0,25 mg/kg) ekleyin
Sıtma için hangi ilaç kullanılır?
Klorokin dirençli Plasmodium falciparum ve Plasmodium vivax enfeksiyonları kinin, doksisiklin, atovaquon/proguanil, meflokin veya artemisinin bazlı kombinasyon tedavileriyle tedavi edilebilir. Şiddetli sıtmada intravenöz spesifik sıtma tedavisi ve destekleyici önlemler kullanılır.
Türkiye’de görülen sıtma türü nedir?
Türkiye’de en sık görülen sıtma etkeni Plasmodium vivax olmakla birlikte son yıllarda yurt dışından kaynaklanan sıtma vakaları da bildirilmektedir.
Sıtma aşısı var mı?
Sıtmaya karşı onaylanan ilk aşı, Mosquirix marka adıyla bilinen RTS,S’dir. 2 yaşına kadar olan bebekler için en az üç doz gerekir ve dördüncü doz korumayı 1-2 yıl daha uzatır. Aşı, şiddetli sıtma nedeniyle hastaneye yatışları yaklaşık %30 oranında azaltır.
Sıtma hastalığına neden olan?
Sıtma genellikle Anopheles sivrisinekleri tarafından bulaşır. Sivrisinekler enfekte bir kişiyi ısırdıktan sonra, parazitleri vücutlarında taşımaya başlarlar. Sivrisinekte büyüyen ve gelişen sıtma parazitleri, sivrisinek ısırığından sonra başka bir kişiye bulaşır.
Sıtma riski neye göre değişir?
Küçük çocuklar, hamile kadınlar ve yaşlı yolcular daha yüksek risk altındadır. Sıtma yaygınlığının bölgeye göre değiştiği ülkelere seyahat edenler, varış yerlerine özgü sıtma riskini kontrol etmelidir. Kırsal alanlarda, geceleri dışarıda uyuyan gezginler için risk çok yüksektir.
Hindistan’da sıtma var mı?
Sıtma (2019): P. falciparum ve P. vivax kaynaklı sıtma riski ülke genelinde 2000 m’nin altındaki yerlerde yıl boyunca mevcuttur. Hindistan’daki sıtma vakalarının çoğu ülkenin doğu ve orta bölgelerinden ve büyük orman, tepelik ve kabile alanlarına sahip eyaletlerden bildirilmektedir.
Sıtma hangi hayvandan bulaşır?
Sıtma hastalığı genellikle Anopheles cinsi sivrisineklerden bulaşır.
Sıtma ne zaman ortaya çıkar?
Sıtma; Ortalama 7 günlük kuluçka süresi olan akut ateşli bir hastalıktır. Semptomlar sıtmanın endemik olduğu bir bölgeye seyahatten sonra 7 gün kadar erken (genellikle 7 ila 30 gün içinde) ortaya çıksa da, sıtmanın endemik olduğu bölgeden ayrıldıktan birkaç ay sonra (nadiren bir yıla kadar) da görülebilir.