Hukuk davaları aleni midir?
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 28. maddesinin gerekçesinde yargılamanın kural olarak aleni olduğu vurgulanmıştır.
Mahkeme kararları aleni midir?
[5] Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun “Açıklık ilkesi” başlıklı 28/1. maddesine göre; “Duruşmaların ve kararların ilanı aleni olur.” [6] Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun “Duruşmanın aleni olması” başlıklı 182/1. maddesine göre; “Duruşma herkese açıktır.”
Duruşmanın aleniliği ilkesi nedir?
Yargılamanın aleniliği ilkesi, yargılamanın kamuya açık olması ve duyurulabilmesi anlamına gelir. Söz konusu ilke, hem Anayasa’nın 141. maddesinde hem de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6. maddesinde adil yargılanma hakkının bir parçası olarak güvence altına alınmıştır.
Aleni suç ne demek?
Bu nedenle, buradaki aleniyet, suçun belirli bir veya daha fazla kişiye karşı değil, genel olarak halka karşı işlendiği durumu ifade eder. “Maddenin ilk paragrafı, katılım oranına bakılmaksızın, suç işlemeye yönelik kamuoyu kışkırtmasını suç olarak tanımlamaktadır.
Alenilik ne demek hukuk?
Özel hukukta aleniyet ilkesi, resmi kayıtların herkesin ve ilgililerin incelemesine açık tutulması anlamına gelir12.
Aleni yargılama hakkı nedir?
Kamuya açık yargılanma hakkı Anayasamızda şu şekilde düzenlenmiştir: “Mahkemedeki duruşmalar herkese açıktır.” Bu, Anayasa’nın hükmüyle tanınmıştır. Hükümden de anlaşılacağı üzere, kamuya açık yargılanma hakkı sözlü duruşmayla sınırlıdır. Benzer şekilde CMUK düzenlemesi “duruşma herkese açıktır” demektedir.
Hukukta aleniyet ilkesi nedir?
Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 28. maddesinde düzenlenmiştir. Duruşmaların ve kararların duyurulması aleni olur. Anayasa’nın 141. maddesinin birinci fıkrasına göre “mahkemedeki duruşmalar aleni olur.”
Yargıtay mı Üstün Anayasa mı?
Bilindiği üzere Anayasamızın 146, 154 ve 155. maddeleri Yüksek Mahkemeleri kurmuştur; bunlar Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay olarak örgütlenmiştir ve aralarında bir hiyerarşi yoktur. Anayasa Mahkemesi kararları gibi, tüm kesin mahkeme kararları herkesi bağlar.
Gerekçesiz karar olur mu?
Yargıtay ayrıca, gerekçelendirilmemiş veya ‘açıkça haklı gerekçelere sahip’ kararları iptal etmekte ve kararların gerekçelendirilmesinin kamu düzeniyle ilgili olduğunu belirtmektedir10. Ceza yargılamasında, bir hükmün gerekçelendirilmemiş olması, mutlak temyiz (iptal) nedeni olarak açıkça sayılmıştır (CMK m. 308/7).
Adliyeye gidip dava izlemek yaş sınırı var mı?
Yargılamanın prensip olarak aleni olması gerekir, ancak 18 yaşın altındaki sanıklar söz konusu olduğunda yargılamanın kapalı yapılması ve hükmün kapalı duruşmada açıklanması gerekir.
Nemo tenetur ilkesi nedir?
“Nemo tenetur seipsum accusare” ilkesine göre, hiç kimse kendisini veya yakınlarını suçlayan ifadeler veya deliller vermeye zorlanamaz. Bu evrensel ilkenin temeli, bireyin kendini suçlayıcı davranışlardan kaçınma özgürlüğüdür.
Dolaylı aleniyet nedir?
İnsanların mahkeme salonuna gidip duruşmaları izleyebilmelerine doğrudan tanıtım denir. Bu şekilde, dava gözlemcileri ve gazeteciler davaları takip eder ve ulusal kamuoyu her duruşmada neler olup bittiği konusunda bilgilendirilir. Buna dolaylı tanıtım denir.
Aleni hakaret şikayete tabi mi?
Hakaret suçunun ceza kovuşturması esas itibariyle şikâyete bağlıdır. Bu nedenle CMK 253. maddesi gereğince arabuluculuk kapsamına girmektedir. Ancak kamu görevlisine görevi sırasında hakaret edilmesi halinde ceza kovuşturması resen yapılır ve arabuluculuk aşaması gündemde değildir.
Telefon ses kaydı delil sayılır mı?
Aksi takdirde kayıt delil olarak geçerli değildir. Diğer taraf telefon görüşmesi sırasında yapılan ses kaydından haberdarsa ve buna onay verirse, ses kaydı yasal olarak geçerlidir ve mahkemede delil olarak kullanılabilir. Gizlice yapılan ses kayıtları da mahremiyet ihlali teşkil eder ve delil olarak kullanılamaz.
Aleniyet ne demek ceza hukukunda?
Kamuya açıklık ilkesi, hem ceza hem de hukuk davalarında yargılama sürecinin tüm aşamalarının kamuya açık ve anlaşılır olması anlamına gelir. Bu ilke, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6. maddesi ve Anayasamızın 36. maddesinde güvence altına alınan adil yargılanma hakkının bir parçasıdır.
Hukukta aleniyet ilkesi nedir?
Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 28. maddesinde düzenlenmiştir. Duruşmaların ve kararların duyurulması aleni olur. Anayasa’nın 141. maddesinin birinci fıkrasına göre “mahkemedeki duruşmalar aleni olur.”
Mahkeme kararları herkesi bağlar mı?
Bilindiği üzere Anayasamızın 146, 154 ve 155. maddeleri yüksek mahkemelerdir; Anayasa Mahkemesi Yargıtay ve Danıştay olarak örgütlenmiştir ve birbirlerine karşı bir üstünlükleri yoktur. Anayasa Mahkemesi kararları gibi tüm kesin mahkeme kararları herkesi bağlar.
Hukuk davası neleri kapsar?
Boşanma davaları, tazminat davaları, alacak davaları, tapu iptali ve tescil davaları, müdahalelerin önlenmesi davaları, itirazların kaldırılması davaları, kamulaştırma davaları, işçi davaları, menfi tespit davaları, miras davaları, ortaklığın feshi davaları özel hukuk alanının en önemli davalarıdır.
Herkes duruşma izleyebilir mi?
Duruşma nasıl ilerler? Duruşma genellikle halka açıktır. Herkesin, ilgilenip ilgilenmediğine bakılmaksızın duruşma salonuna girme ve duruşmaya katılma hakkı vardır.