Kelime kelimesinin kökü nedir?
Etimoloji. Kelime kelimesi, “söylenen, söz” anlamına gelen Arapça كلمة (kalima(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır. Arapça kelime, aynı dilde faˁila(t) ölçüsünde de görülen كَلَمَ (kalama) “dedi” fiilinin bir türevidir.
Adres kelimesinin kökü nedir?
Bu sözcüğün adı, “yönlendirmek, hitap etmek, birine veya bir şeye hitap etmek” anlamına gelen Fransızca “addresser” fiilinden gelir. Bu fiil, aynı anlama gelen geç Latince addirectare fiilinden türemiştir. Bu fiil, “yönlendirmek, yönlendirmek, yönlendirmek” anlamına gelen Latince directus kelimesinden türemiş bir fiildir ve ön eki ad+’dır.
Konunun kökü nedir?
Kökeni. con- + u. Osmanlı Türkçesi موضوع (“mevzu”) kelimesinin çevirisi olup, bu da مَوْضُوع (“mevzu”) kelimesinden gelmektedir ve bu da ὑποκείμενον (hupokeímenon, “serilen şey”) kelimesini çevirmektedir.
Yol kelimesinin kökü nedir?
Yol kelimesi Eski Türkçedeki “yolak” (yol, patika) kelimesinden gelir. Muhtemelen “yürümek” anlamına gelen “yori-” kelimesiyle ilişkilidir.
Kelimenin kökü nasıl bulunur?
Dilbilgisinde kök, bir sözcüğün önek ve sonekleri çıkarıldıktan sonra geriye kalan anlamlı kısmıdır.
KısA kökü nedir?
Bu kelime, Eski Türkçe “sıkmak, sıkıştırmak, cimri olmak” fiilinden Eski Türkçe +gA ekiyle türemiştir. Daha fazla bilgi için makaleye bakın.
Osmanlı’nın kökü nedir?
Osmanoğulları’nın kökeni: Tarihi kaynaklara göre Osmanlı devletinin kurucuları Oğuz’un 24 boyundan biri olan Kayı boyuna mensuptur. Oğuz geleneğine göre Kayılar, sağ kolda bulunan Boz-oklar’ın Günhan kolunun en büyük boyudur. Bu nedenle Kayılar, Oğuz’un örgütsel yapısında baskın unsurdur.
Apartman kelimesinin kökü nedir?
Apartman kelimesinin kökeni İtalyanca appartamento kelimesidir. Bu kelimenin kökü “a parte” (ayrı, bölünmüş) terimidir. İtalyancadan Fransızcaya “appartement” olarak geçmiştir ve Fransızcadan Türkçeye geçmiştir.
Şehir kelimesinin kökü nedir?
Şehir kelimesi Farsça şehr kelimesinden gelmektedir. Türkçede kelimenin sonunda -hr ünsüz grubu olmadığından, arka planda ilahi bulunan iki heceden oluşmaktadır.
Sanat kökü nedir?
Sanat – Nisanyan Sözlüğü. Arapça ṣanˁa(t) صنعة veya Arapça ṣanāˁa(t) صناعة kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve Arapça ṣnˁ kökünden gelir ve “ustalık, beceri, üretim” anlamına gelir. Bu kelime, Arapça ṣanaˁa صنع fiilinin “atları eğitti, ustalık ve beceri gerektiren bir iş yaptı” faˁāla(t) ölçüsündeki infinitive halidir.
Toplumun kökü nedir?
Türkçe’de “mecmu” sözcüğünden türemiştir ve “+İm” ekiyle biter.
Uzağın kökü nedir?
far – Nişanyan Sözlüğü. “Uzun ömürlü, kalıcı” anlamına gelen Eski Türkçe “far” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe uza- fiilinden, Eski Türkçe +Uk ekiyle türemiştir. Daha fazla bilgi için, uzay hakkındaki makaleye bakın.
Yoğurt kelimesinin kökü nedir?
Türkçeden dünya dillerine çevrilen “yoğurt” kelimesi, kökenini onunla birlikte yaşayan “süt uyutmak” ifadesinde gizlidir. Tarihi ve çağdaş Türk lehçelerinde ve Türkiye Türkçesinde “uyut-” fiili “sütü mayalamak, yoğurt yapmak” anlamında kullanılır.
Yürümenin kökü nedir?
gehen- – Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yorı- veya yöri- “gitmek, ilerlemek” fiilinden türemiştir.
Araba kelimesinin kökü nedir?
Kelimenin kökeni Saka rraha’dır (atlı araba), aynı anlama gelen Zentch raθa kelimesinin fonetik gelişimi ve ilişkili Sanskritçe rátha (ata koşulan tören arabası), ilişkili Arapça arrādat (عرّادة) (iki tekerlekli araba), ilişkili Latince raeda (dört tekerlekli araba).
Kelime kök müdür?
Bir kelime, bir anlamı veya dilbilgisi işlevi olan ve tek başına kullanılan bir ses veya ses grubudur. Biçim yapısı açısından, kelimeler kök ve ek içerir. Kök kelime yapısının ana morfemindir. Ekler, köklere eklenen morfeminlerdir.
Kelimenin kökeni ne demek?
Bir sözcüğün en eski orijinal biçimi “Etymon” (τὸ ἔτυμον) (Türkçe telaffuzunda Etimon) olarak adlandırılır. Türkçede etimoloji terimi yalnızca bir bilim dalının (“etimoloji”) tanımına değil, aynı zamanda bir sözcüğün kökeni hakkındaki bilgilere de atıfta bulunur ve bu bağlamda “limoloji” anlamına da gelir.
Kelime nedir örnek?
Dün gece beni arayan sen değil miydin? Yarın “onlarla” sinemaya gidiyoruz. Kelimeler ayrıca bağlaçları, edatları, belirli nesneleri ve tamamlayıcıları da içerir. En küçük birimi bir harf olan tüm ses gruplarına kelime denir.
Kelime ve sözcük aynı mı?
KELİMELERDEKİ ANLAM Kendi başlarına anlam taşıyan veya hiçbir anlamları olmasa bile cümle içinde anlam kazanan dil birimlerine kelime denir. Kelimeler, varlıkların, durumların ve olayların dilsel karşılıklarıdır. Temel işlevi insanlar arasındaki iletişimi sağlamak olan dil, bu görevi yalnızca kelimeler aracılığıyla yerine getirir.